Door Remco Weijburg op 4 februari 2017

Zwemmen

“Weet je wat goed voor je zou zijn?” Twee keer in de week zwemmen, bleek dat te zijn. Fijn, vrienden met goeie adviezen. Dus nu volg ik een cursus borstcrawl bij een triathlonvereniging. Één keer per week lig ik in het KNZB-bad op het terrein van de KNVB, één keer per week zoek ik een zwembad in de regio uit om mijn huiswerk te maken. Zo hou ik samen met een vriend een soort marktonderzoek. Ik kom in Merwestein, Den Hommel, De Zwoer, De Kwakel, zwembaden in Duitsland als ik een weekendje weg ben, en natuurlijk ons eigen Dijnselburg. We zoeken ons zwembad vooral uit op openingstijden, drukte en hygiëne. We zwemmen niet op een vast moment, dus dan moet je een beetje schipperen.

Dus nu heb ik een gefundeerde mening over Dijnselburg. Het voorlopig oordeel is positief. Mooi schoon, vriendelijk personeel, niet al te chlorig water (wist u dat zwembaden naar chloor gaan ruiken door urine? Een bad dat naar chloor ruikt, is dus juist een vies bad), niet al te druk maar ook nooit echt rustig. Minpuntjes zijn de kleine omkleedhokjes en de wat beperkte openingstijden.  Maar met ieder zwembad is wel iets mis. Merwestein is altijd druk, De Kwakel te ver weg, In Den Hommel (wel heel goedkoop) zijn veel intimiderend goede zwemmers, De Zwoer vind ik niet zo schoon. Tot vrij kort geleden deed mijn mening over Dijnselburg er niet zo toe. Ik was gewoon een gemiddelde gebruiker, een paar keer per jaar met mijn dochter en dus nu af en toe met een vriend voor training.

Maar nu is het zwembad een politiek dingetje aan het worden. Een actieve zwemgroep van senioren heeft namelijk klachten. En dat is politiek relevant, omdat het zwembad voor een groot deel afhankelijk is van de gemeente voor geld. Enkele jaren geleden is er veel in geïnvesteerd. Dat geld was nodig voor veiligheid en duurzaamheid. Dan willen we dus dat het geld ook goed besteed is. De kern van de klachten: het zwembad is te weinig open. Dat kan ik met mijn eigen marktonderzoekje ook zien. Andere zwembaden zijn in ieder geval vaker open op tijden dat ik als werkend mens ook tijd heb. Volgens de groep senioren is het ook altijd rustig. Dat heeft weer te maken met die openingstijden. Omdat het vaker (deels) gesloten is, wijken mensen uit naar andere zwembaden. Een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat een sluitende begroting op korte termijn belangrijker is dan een goed draaiend zwembad op lange termijn. Maar dat is raar, want niemand heeft belang bij een zwembad dat dicht gaat.

Het onhandige is dat dit allemaal een gevoel is. We weten niet precies of het echt zo is, omdat we de bezoekcijfers niet precies kennen en ook de bezoekcijfers van andere zwembaden niet precies weten. Persoonlijk hou ik niet zo van feitenvrije politiek. Dus was het tijd om vragen te stellen aan de wethouder. Die vragen speelt de wethouder natuurlijk door naar de ambtenaren. En die ambtenaren wilden maar wat graag toelichten wat zij vinden. We wisten al dat het zwembad professioneler moest worden, maar dat lichtten de ambtenaren nog wat verder toe. We hebben het gehad over een nieuwe bestuurlijke constructie, waarbij het management wat meer ruimte krijgt om zelf beleid te maken. Dat vraagt ook wat vertrouwen, naast goede afspraken over de doelen van het zwembad. Alles bij elkaar vond ik het een geruststellend verhaal. Ze weten waar ze mee bezig zijn, het is geen zooitje. Maar de harde cijfers over bezoekers geven ook  weer niet een heel duidelijk antwoord.

Dus de discussie is dan nog niet voorbij. Want het probleem dat de senioren benoemen is nog niet opgelost. Ook voor een zwembad zitten de meeste kosten in personeel, zoals voor veel bedrijven en organisaties. Dus stel nu dat we meer geld beschikbaar zouden stellen, zouden de openingstijden dan weer langer worden en zouden er dan weer meer mensen komen? En zitten er toch politieke doelstellingen achter, waarbij ons rechtse college misschien wat minder belang hecht aan goede openingstijden en betaalbare tarieven voor speciale doelgroepen? Want hoe moet ik nu wegen dat zwemmen in Dijnselburg (relatief duur) bijna 40% meer kost dan in Den Hommel (wel heel goedkoop)?

Het leek zo’n simpele vraag, over openingstijden van het zwembad. Blijkt het toch weer politiek gevoelig te zijn. En dus is het niet opgelost met ene paar slimme vragen. Wordt vervolgd!

Remco Weijburg

Remco Weijburg

Juist in deze tijd wil ik mijn bijdrage leveren aan de basiswaarde van de PvdA: eerlijk delen. Bezuinigingen raken gemeentes hard en zullen ook in de komende periode hun weerslag hebben op gemeentelijk beleid. Die ingrepen gaan ook nog eens gepaard met aanzienlijke stelstelwijzigingen. Er zitten grote kansen en risico’s in deze wijzigingen. Hoewel er minder geld

Meer over Remco Weijburg