Gemeenteraadsverkiezingen 2018 in Zeist

22 maart 2018

Woensdag 21 maart 2018, gemeenteraadsverkiezingen. Het weer is er goed voor de zon schijnt en na de kou ruik je de lente. Vrouw en ik stemmen in het gemeentehuis van Zeist. Daar staat buiten een groot opblaas roodpotlood om zo de mensen te activeren om te gaan stemmen Leuk. Ik laat me er ook fotograferen. Maar dat potlood is toch wel ouderwets voor een modern land als Nederland. We zouden toch digitaal moeten stemmen is de opkomst ook beter. Maar ja, hier heb je altijd van die zeuren die zeggen dat het beïnvloedbaar is. Tja, of er met dat tellen geen fouten gemaakt worden! Binnen krijg je twee biljetten. Voor de raad en voor het referendum of je wel of niet mag afgeluisterd worden i.v.m. de veiligheid. Het laatste referendum denk ik nog. Dat vind ik prima want als het landelijk is weten de mensen echt niet waar het overgaat en elke partij legt het anders uit. Referenda kan veel beter in het klein in een gemeente. Bijvoorbeeld over de Slotlaan, autovrij of niet. Ik stem voor afluisteren want dan heb ik niets te vrezen. Voor de raad stem ik op lijst 7 PvdA nummer 24, dat ben ik zelf. Voor de laatste keer als duwer op de lijst. Dan breng ik de rode bakfiets van de PvdA terug naar de stalling bij het Volkshuis. Veel dienst heeft de fiets dit keer niet gedaan. Te koud de afgelopen dagen. Op de terugweg haal ik petitfourtjes bij Bakker Albert.

Toch ook maar gehaald bij Bakker Albert

Hij heeft landelijke bekend gekregen vanwege zijn verkiezingstaartjes. Alle 9 partijen van Zeist zijn verkrijgbaar en zelfs blanco. Elk verkocht taartje wordt geturfd. Een opiniepeiling. De VVD staat er daar goed voor en nota bene de CU/SGP een prima tweede. Dat komt denk ik omdat de bakker van die kleur is. De partij van mijn vrouw en die van mij kunnen nog wel wat eters gebruiken. Slimme bakker, die Albert.

In de avond op de TV de eerste prognoses van een aantal steden. Daar zie ik de bui al een beetje hangen voor de PvdA. De uitslag van het referendum is nagenoeg gelijk. Een verdeeld Nederland. In het gemeentehuis is rond 21.30 uur al volop vertier. Burgemeester Koos Janssen staat als een ware entertainer de uitslagen te verkondigen. Van negen stembureaus is de voorlopige uitslag binnen. De feestjes bij Groen Links, VVD en Nieuwe Democraten Zeist beginnen al los te komen. Het is nog maar een kwart van de stemmen hoor ik verliezers zeggen. Maar de trend zet door. Erger nog als de totale voorlopige uitslag door Koos gepresenteerd wordt is mijn PvdA de kleinste partij in de gemeente Zeist met 1 zetel. Twaalf jaar geleden hadden we er nog acht en waren we de grootste. Dat duwen van mij heeft niets geholpen. Natuurlijk feliciteren we de winnaars. De drankjes en hapjes bieden geen troost meer. We zoeken wat ondersteuning bij elkaar. Wij PvdA Zeist, tellen simpel weg in elk geval vier jaar niet meer mee. Over en uit. Uithuilen en opnieuw beginnen hoor ik iemand zeggen. Daar ben ik zelf nog niet aan toe. Ik ben alleen maar heel verdrietig

Even na middernacht loop ik naar huis. Ik zie een vallende ster. Dan schiet mij een oplossing door het hoofd. De PvdA heffen we op. Maar we richten wel de Sociaal Democratische Partij (SDP) op en in mijn gemeente heet het dan Sociaal Democratisch Zeist. (SDZ) Een nieuwe lente een nieuw geluid.

 

Gijs Wildeman, 22 maart 2018